20220225 Protocol kinderopvang & COVID-19
Wijzigingen quarantainebeleid-corona – 28 januari 2022 |
Dinsdag 25 januari kondigde het kabinet tijdens de persconferentie aan dat de quarantaineregels wijzigen. Het ‘protocol kinderopvang en corona’ is geüpdatet met onderstaande wijzigingen. U kunt de actuele versie van het protocol hier downloaden. Onderstaande wijzigingen in het quarantainebeleid zijn per direct van kracht: Het quarantaineadvies voor kinderen komt te vervallen · Kinderen van 0 – 18 jaar hoeven niet in quarantaine als zij een huisgenoot (categorie 1) of nauw contact (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op Covid-19. Voor deze kinderen geldt wel het advies om geen contact te hebben met kwetsbare personen gedurende 10 dagen nadat zij in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon. · Daarbij geldt voor kinderen van 0-4 jaar als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand die positief is getest op Covid-19, en zij zelf (milde) klachten hebben, het advies om te testen. · Voor kinderen van 4-12 die naar de BSO gaan, blijven de huidige regels gelden dat zij met (milde) klachten thuisblijven en een (zelf)test doen. · Kinderen die zelf positief testen gaan minimaal 7 dagen in thuisquarantaine. Uitzondering quarantaineadvies beroepen · Eerder maakte het kabinet al bekend dat de volgende groepen volwassenen zijn uitgezonderd van quarantaine: o Personen die langer dan een week geleden hun booster vaccinatie hebben gekregen o Personen die minder dan 8 weken geleden positief zijn getest op corona o Personen die na 1 januari positief zijn getest op corona · Voor kinderopvangmedewerkers zonder klachten die niet onder deze uitzonderingen vallen kunnen werkgevers en werknemers samen een uitzondering maken als dit essentieel is voor de continuïteit van de opvang. Denk daarbij aan situaties waarbij er geen vervanger beschikbaar is en groepen anders gesloten moeten worden. · Werkgevers en werknemers maken samen afspraken welke voorzorgsmaatregelen in hun specifieke situatie nodig zijn. Aan welke voorwaarden werkgevers en werknemers moeten voldoen. Voor het maken van deze afspraken is meer informatie beschikbaar op de pagina van de Rijksoverheid: Quarantaine en werknemers in essentiële bedrijfsprocessen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl. Via de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl kunt u per situatie nagaan of er een quarantaineadvies geldt. Overige informatie Kijk voor de meest actuele informatie en maatregelen over corona op Corona en kinderopvang | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl Algemene informatie over de sector vindt u op Kinderopvang | Rijksoverheid.nl. |
20220128 Protocol kinderopvang & COVID-19
14-01-2022
Wijzigingen quarantainebeleid |
Vrijdag 14 januari kondigde het kabinet tijdens de persconferentie aan dat de quarantaineregels wijzigen. Onderstaande wijzigingen in het quarantainebeleid zijn per direct van kracht: Als u een huisgenoot of nauw contact bent van iemand die positief getest is op Covid-19, hoeft u niet in quarantaine te gaan als u: · Korter dan 8 weken geleden positief getest bent, hersteld bent en geen klachten heeft. · · Langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie heeft gehad. Krijgt u toch coronaklachten? Laat u dan testen Via de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl kunt u per situatie nagaan of er een quarantaineadvies geldt. Protocol kinderopvang Bovenstaande wijzingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen. Omdat het protocol kinderopvang een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, publiceren we de nieuwe versie van het protocol in de loop van deze week als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt. Cruciale beroepen Het kabinet kondigde vrijdag ook aan dat er mogelijk een uitzondering op de quarantaineregels komt voor personen die een cruciaal beroep uitoefenen, dat niet onder de twee hierboven genoemde uitzonderingen valt. Dit moet worden uitgewerkt en gaat nu nog niet in. Als deze uitzondering inwerking treedt, informeren we u hier zo spoedig mogelijk over. |
20220120 Protocol kinderopvang & COVID-19
28-12-2021
Op vrijdag 24 december is het OMT in haar advies dieper ingegaan op het quarantainebeleid voor medewerkers in de kinderopvang of het primair onderwijs. Het kabinet heeft dit advies overgenomen.
Bij meer dan twee besmettingen in korte tijd op een groep of klas, geldt het advies dat de groep of klas in quarantaine gaat. Dit quarantaine-advies geldt ook voor alle pedagogisch professionals die op deze groep werken en in contact zijn geweest met de positief geteste personen. Deze quarantaine-adviezen waren al opgenomen in het protocol kinderopvang en corona, waarvan de meest actuele versie vrijdag 24 december is gepubliceerd.
24-12-2021
Nieuw protocol
Vanaf vrijdag 24 december is er weer een nieuwe versie van het protocol Kinderopvang en corona beschikbaar. Let op: het aangepaste protocol is vanaf vrijdag 24 december 2021 online te bekijken via de site van de Rijksoverheid.nl.
20211224 Protocol kinderopvang & COVID-19
https://www.boink.info/beslisboom
Beslisboom 0 jaar t_m groep 8 – BOinK AJN RIVM_ 241221
De belangrijkste wijzigingen in het protocol zijn:
- Bij het quarantainebeleid wordt er géén onderscheid meer gemaakt in immuniteit. Alle huisgenoten (categorie 1) of nauwe contacten (categorie 2) van iemand die positief test op corona gaan in quarantaine. (Nauwe) contacten binnen de kinderopvang (of op school) vallen hier niet onder. Een kind of medewerker hoeft dan niet in quarantaine, tenzij de GGD anders aangeeft. Dit geldt wel voor nauwe contacten in de privésfeer, dus ook als een kind buiten de opvang (nauw) contact heeft met een positief getest kind.
- Voor mensen die positief op corona testen, maar asymptomatisch zijn, is de isolatieperiode verlengd van 5 naar 7 dagen.
Dit komt voort uit het gewijzigde protocol bron- en contactonderzoek (BCO) van het RIVM n.a.v. het 134e advies van het OMT:
Protocol bron- en contactonderzoek COVID-19 | LCI richtlijnen (rivm.nl)
Advies VWS nav OMT 134 met aanpassing | Brief | Rijksoverheid.nl
Het protocol Kinderopvang en Covid-19 dient als handreiking voor de kinderopvangsector bij het werken in tijden van COVID-19 en vormt een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie van de kinderopvang. De link naar het protocol verandert niet en de ingangsdatum van het actuele protocol zal altijd bij het protocol worden vermeld.
20-12-2021
Nieuw protocol
20211218 Protocol kinderopvang & COVID-19
Er is een nieuwe versie van het protocol Kinderopvang en corona beschikbaar. De wijzigingen in het protocol Kinderopvang per 18 december zijn:
- Als er een uitbraak is op de kinderopvang of in het primair onderwijs zijn immune kinderen en medewerkers uitgezonderd van de quarantaine-adviezen. Wel krijgen alle kinderen en medewerkers het advies om de testadviezen om zo spoedig mogelijk een zelftest te doen en op dag 5 bij de GGD te testen. Immune personen hoeven niet thuis te blijven in afwachting van het testresultaat.
- Een persoon wordt als immuun beschouwd als deze minder dan 12 maanden geleden COVID-19 heeft doorgemaakt.
Dit komt voort uit het 127e OMT-advies:
Voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs die gebruik maken van de (noodopvang op de) BSO geldt, nu de scholen gesloten zijn, het advies om (preventief) twee keer per week zelftesten te gebruiken voordat zij naar de BSO gaan.
Nieuwsbrief 20-12-2021
20211220 corona maatregelen lockdown
15-12-2021
Coronamaatregelen Lockdown
We hebben gisteren het nieuws met gemengde gevoelens aangehoord. We zijn blij dat de dagopvang voor 0-4 jaar open blijven. Maar betreuren de verplichte sluiting bij de BSO groepen. We bieden van maandag 20 tot en met vrijdag 24 december op de eigen contractdagen wel noodopvang aan voor kinderen die ook noodopvang onder schooltijd genieten.
Het kabinet vraagt, op advies van het OMT, aan ouders om hun kinderen de komende dagen zoveel mogelijk in de gezinsbubbel te houden. En alleen als het echt niet anders lukt kunnen ouders met een cruciaal beroep of wanneer er sprake is van een kwetsbare situatie een aanvraag doen voor noodopvang bij school.
Wat betekent dit voor Speel-Mere
Vanaf 20 december tot en met tenminste 24 december is de BSO (4-12 jaar) van Speel-Mere gesloten.
Wij bieden alleen nog noodopvang aan.
Wat betekent dit voor uw kind?
Dit betekent dat uw kind(eren) GEEN gebruik kunnen maken van de BSO.
Er zijn twee uitzonderingen:
- wanneer beide of één ouder(s) werkzaam zijn in de zogenaamde vitale beroepen.
- kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig hebben.
Wie onder de vitale beroepen vallen kunt u lezen op:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/cruciale-beroepen
Staat uw functie niet in de lijst? Dan is het uitgangspunt dat uw kind(eren) dan niet naar school en de BSO gaan. Er is bewust gekozen voor een beperkte lijst met beroepsgroepen. Alleen zo is er voldoende capaciteit in de noodopvang voor ouders die de samenleving draaiende houden.
Wij halen alleen kinderen vanaf school, zelf brengen naar Speel-Mere (uitgezonderd de VSO) is NIET mogelijk.
Wat betekent dit voor u als ouder(s)/verzorger(s)?
Wij begrijpen dat dit voor u een bijzonder vervelende situatie kan zijn en wij vertrouwen er op dat u begrip heeft voor deze situatie. Deze uitzonderlijke situatie raakt ons allemaal, heel Nederland, heel de wereld.
Compensatie
Vooralsnog wordt er geen compensatie vanuit de overheid geboden richting ouders betreffende de sluiting van de BSO. Dit omdat het een korte periode treft en de meeste ouders kinderopvangtoeslag ontvangen. Hierdoor is het bedrag dat ouders zelf moeten bijdragen in veel gevallen beperkt. Als de BSO gedurende een langere periode sluit, zal het kabinet onderzoeken of ouders een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage kunnen ontvangen, zoals dat ook in eerdere sluitingsperiodes is gebeurd.
Opgeven voor de noodopvang is noodzakelijk
Moet u gebruik maken van de noodopvang? Dan is opgeven noodzakelijk.
Wilt u dit uiterlijk 17 december voor 17:00 uur doen. Dan kunnen wij de noodopvang zo goed mogelijk organiseren.
Let op!
Opgegeven voor de noodopvang kan doormiddel van het volgende formulier:
BSO formulier opgeven noodopvang 20 t/m 24 december
24 december sluit Speel-Mere om 17:00 uur i.v.m kerstavond.
Kerstvakantie
Het kabinet heeft een sluiting van 3 weken voor de BSO ook overwogen maar voor nu gekozen voor 1 week. Wel doen ze de oproep om kinderen niet te brengen als het niet nodig is tijdens de kerstvakantie. Mochten jullie aan deze oproep gehoor geven (of gewoon lekker op vakantie gaan) dan vragen we jullie om tijdig je kinderen af te melden. Dan kunnen wij alsnog verlofaanvragen van ons personeel inwilligen daar veel pedagogisch medewerkers afgelopen maanden extra gewerkt hebben om alle groepen open te kunnen houden.
Komende vrijdag zijn er weer nieuwe gegevens beschikbaar en dinsdag 21 december volgt opnieuw besluitvorming op basis van een nieuw OMT-advies. Wij berichten jullie zo snel mogelijk als we langer gesloten moeten blijven.
Afsluitend
Hopelijk krijgen we als samenleving snel meer grip op deze situatie. We wensen iedereen sterkte bij deze verlenging en verzwaring van maatregelen. Het is geen makkelijke aanloop richting de feestdagen toe, maar laten we er met elkaar het beste van maken! Heeft u nog vragen naar aanleiding van bovenstaande horen wij dit natuurlijk graag.
03-12-2021
Nieuwe versie protocol kinderopvang en corona
Er is een nieuwe versie van het protocol kinderopvang en corona beschikbaar.
Met ingang van 3 december zijn er twee belangrijk wijzigingen in het coronabeleid.
De wijzigingen in het protocol kinderopvang per 3 december 2021:
- Het thuisblijfbeleid voor kinderen van 4-12 jaar, dat vrijdag 26 november 2021 door het kabinet is aangekondigd, is gewijzigd. Voor kinderen van 4-12 jaar geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen nog wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.
- Met ingang van 3 december mag iedereen zich met (milde) klachten een zelftest afnemen of zich laten testen bij de GGD. Voorheen gold het advies om geen zelftest af te nemen bij klachten. Met een negatieve (zelftest)uitslag mag een kind weer naar de opvang en kan een personeelslid of gastouder weer aan het werk. Indien de klachten langer aanblijven, wordt ook de volgende dag een zelftest gedaan. Bij een positieve zelftestuitslag blijft het kind, personeelslid of de gastouder thuis en laat de uitslag bevestigen met een test bij de GGD.
Overige informatie:
Kijk voor de meest actuele informatie en maatregelen omtrent corona op Corona en kinderopvang | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Algemene informatie over de sector vindt u op Kinderopvang | Rijksoverheid.nl